Speaker

Tony Cai, Department of Statistics, The Wharton School, University of Pennsylvania

Time

2016.12.21 16:15-17:15

Venue

200 Institute of Data Science

Abstract

The explosive growth of Big Data brings significant challenges and potentials to a wide range of fields, from genomics to personalized medicine to information technology. It also creates tremendous opportunities for statistics. The emergence of data science promises to revolutionize industries from business to health care to government, and to change how we work, live and communicate. In this non-technical talk, I will discuss a few interesting problems to illustrate the potential benefits of Big Data and the demand for statistics in the age of Big Data. The emergence of data science requires substantially expansion of statistics programs in leading universities.

Bio

Tony Cai is the Dorothy Silberberg Professor of Statistics at the Wharton School of the University of Pennsylvania. He is the recipient of the 2008 COPSS Presidents’ Award, a fellow of the IMS, and was a Co-Editor of The Annals of Statistics. He received his Ph.D. from Cornell University in 1996 and his current research interests include high dimensional statistics, statistical machine learning, functional data analysis, large-scale multiple testing, nonparametric function estimation, and statistical decision theory. He is also interested in applications to financial engineering, compressed sensing, and genomics.

蔡天文(Tony Cai)教授是美国宾夕法尼亚大学沃顿商学院统计学Dorothy Silberberg讲座教授,2008年国际统计学考普斯奖的获得者,国际数理统计学会会士, The Annals of Statistics(统计年刊)的主编(2010-2012)。蔡教授1996年获得康奈尔大学博士学位,他目前的研究兴趣包括大数据,高维统计,统计机器学习,函数数据分析,大规模假设检验,非参数函数估计和统计决策理论。此外,他还感兴趣于在金融工程,压缩遥感和基因组学上的应用。

关于ZY-INS沙龙

时间:
每周三下午
地点:
致远学院601报告厅(包玉刚图书馆6楼)
形式:
主题演讲+自由交流,提供美味点心与茶水

致远学院作为我校基础学科拔尖学生培养试验基地,旨在培养引领未来的科技领袖,目前已有数学、物理、生命科学、计算机科学、化学、生物医学及工科500余名学生;自然科学研究院作为我校基础研究的交叉创新平台,旨在根本性提升交大的基础研究水平,目前已从海外引进30余名学者。两院共享位于思源湖畔的风景如画的物理空间,自然科学研究院的学者也已经成为致远学院创新型和国际化人才培养有力的师资来源。

ZY-INS沙龙将提供精美的点心、咖啡与茶水,为两院师生之间的交流提供一个轻松活泼的平台。沙龙将邀请学者做有关科技、人文、艺术等方面的内容新颖的主题演讲。

欢迎致远学院和自然科学研究院师生参加!