Speaker

Haiqing Lin, Beijing Computational Science Research Centre

Time

2016.11.23 16:15-17:15

Venue

601 Pao Yue-Kong Library

Abstract

Novel quantum states and associated phase transitions could be induced and observed by strong magnetic fields. Using the one-dimensional antiferromagnetic Heisenberg model as an example, we examine quantum criticality and scaling behavior at transition point. The universality inherited in quantum phase transition is signalled by the Wilson ratio (WR). We argue that WR could be used to characterize low temperature phases of a wide variety of materials, as demonstrated in the experimentally realized multi-species cold atomic gases. Since these WRs are composed of direct measurable thermodynamic quantities such as the magnetic susceptibility, our findings provide an easy way to map out quantum phases experimentally.

Bio

林海青教授现任中国工程物理研究院北京计算科学研究中心主任,“千人计划”特聘教授,国家B类杰出青年基金获得者,“973”项目首席科学家。从事计算方法、量子多体问题、磁性与超导物理的理论和计算研究工作。2003年因在“发展和应用量子多体问题的计算方法”方面的贡献成为美国物理学会Fellow。已在Nature Physics、Physical Review Letter等杂志发表学术论文300多篇,论文SCI他引4500多次,单篇最高引用700多次。

关于ZY-INS沙龙

时间:
每周三下午
地点:
致远学院601报告厅(包玉刚图书馆6楼)
形式:
主题演讲+自由交流,提供美味点心与茶水

致远学院作为我校基础学科拔尖学生培养试验基地,旨在培养引领未来的科技领袖,目前已有数学、物理、生命科学、计算机科学、化学、生物医学及工科500余名学生;自然科学研究院作为我校基础研究的交叉创新平台,旨在根本性提升交大的基础研究水平,目前已从海外引进30余名学者。两院共享位于思源湖畔的风景如画的物理空间,自然科学研究院的学者也已经成为致远学院创新型和国际化人才培养有力的师资来源。

ZY-INS沙龙将提供精美的点心、咖啡与茶水,为两院师生之间的交流提供一个轻松活泼的平台。沙龙将邀请学者做有关科技、人文、艺术等方面的内容新颖的主题演讲。

欢迎致远学院和自然科学研究院师生参加!